Nieuws

Broodkruimel

Componence Asset List

08 april 2022

regulier-gezin-bank.jpg

Ouders van een kind met autisme zitten vaak vol stress en lopen hierdoor meer kans op gezondheidsproblemen dan ouders van kinderen zie zich normaal ontwikkelen. Op het NVA-Autismecongres van 9 april staan Wietske Ester en Margot Spelbrink, beide experts van het Sarr Autisme Rotterdam (Youz), stil bij de laatste ontwikkelingen op het gebied van stressregulatie voor ouders van kinderen met autisme.

Wietske Ester, psychiater en verbonden aan Sarr Autisme Rotterdam, ‘Als je een kind hebt met autisme word je enorm geconfronteerd met je eigen grenzen. Je ervaart vaak meer stress en je kan soms somber of angstig zijn. De stress die ouders van een kind met autisme ervaren heeft  impact op je fysieke gezondheid. We weten inmiddels door wetenschappelijk onderzoek dat leven in chronische stress de levensduur verkort. Deze ouders verdienen meer aandacht om stress tegen te gaan. Dit is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van het hele gezin. Want hoe meer stress vader en moeder ervaren, hoe meer stress bij het kind.’

Spelinterventies bij kinderen met autisme en hun ouders

Het inzetten van op spel gebaseerde interventies biedt hulp aan kinderen met autisme én hun ouders. Dit blijkt uit de recente publicatie van Sarr Autisme Rotterdam over het effect van spelinterventies bij kinderen met autisme en hun ouders.

Momenteel doet het expertisecentrum onderzoek naar het effect van een nieuwe therapievorm voor kinderen waarbij tegelijkertijd de mentale en fysieke gezondheid van de ouders worden meegenomen: Theraplay. Ester: “Deze behandeling heeft als doel de band tussen ouders en kind te verbeteren door spelactiviteiten. We meten bij het begin van de therapie, na zes maanden en na twaalf maanden ook de lichamelijke stress van de ouders. Dit gebeurt door diverse maten van het metabool syndroom in kaart te brengen als ook via het niveau van het stresshormoon cortisol. Zo kan je zien of de stress afneemt en of er een relatie is met de speltherapie. Of Theraplay als interventie een rol kan spelen in het verminderen van stress bij ouders van een kind met autisme weten we nog niet. Dat weten we pas als het onderzoek is afgerond. De eerste resultaten verwachten we  in het najaar te kunnen delen’.

Zie ook:

 

Sidebar