Nieuws

Broodkruimel

Componence Asset List

Hello+december.jpg

05 december 2018

December is weer aangebroken, sinterklaas staat op de stoep en de kerstspullen liggen alweer in de winkel. December is voor iedereen een drukke tijd. Er zijn allerlei vrije dagen in de voorheen zo lekker gestructureerde werkweek, verrassingen rondom cadeaus en kerstmenu’s, samenzijn met familie en vrienden en veel meer prikkels door drukte, muziek, glitters en geuren. Laten dat nou net dingen zijn die mensen met autisme lastig kunnen vinden.

Natuurlijk is er rondom de feestdagen ook genoeg gezelligheid om naar uit te kijken. Met de volgende tips is die gezelligheid ook voor mensen met autisme wat makkelijker te bereiken. Je kunt namelijk zelf best wat invloed uitoefenen op hoe je de feestdagen beleeft:

  1. Maak een duidelijke planning, ook voor de ‘lege’ vrije dagen, zodat je weet hoe je die dagen kunt vullen. Zorg daarbij ook voor het inbouwen van voldoende rustmomenten.

  2. Maak de feestdagen meer voorspelbaar door activiteiten concreet te maken: hoe lang duurt het dobbelspel tijdens sinterklaas? Van wanneer tot wanneer halen we de kerstboom in huis? Hoe laat begint het kerstdiner precies?

  3. Zorg van tevoren voor een taak tijdens bijvoorbeeld het kerstdiner, zodat je iets te doen hebt en niet alleen aan tafel hoeft te zitten en praten. Help bijvoorbeeld met opdienen of afruimen.

  4. Let op je kleding: met kerst en oud- en nieuw kleedt men zich soms extra netjes. Dat wil niet zeggen dat je in oncomfortabele of prikkende kledingstukken hoeft te verschijnen. Als je kleding niet irriteert, scheelt dat in ieder geval een prikkel.

  5. Mocht je verrassingen vervelend vinden: spreek met je familie af dat jij graag van tevoren weet welke cadeaus je krijgt. Degene met jouw lootje of die voor jou iets koopt, wil je mogelijk van tevoren best vertellen wat er in het pakje zit.

  6. Voel je niet verplicht om aan alles mee te doen. Let op je eigen energieniveau en trek je tussentijds terug wanneer dat nodig is.

Sarr Rotterdam wenst iedereen in ieder geval fijne Sint, Kerst en Oud&Nieuw!

Sidebar